Vanlig jävla grädde, bonnjävlar!
Det är självklart mycket som är annorlunda när man bor på andra sidan jordklotet. Faktum är att det knappt är fysiskt möjligt att bo längre bort från Sverige än vad jag gör. Wellington ligger längst bort, men där är det så jävla tråkigt, så där kan man inte bo.
I alla fall.
Att man inte kan hitta vanliga matvaror i livsmedelsaffärerna är väldigt irriterande. Jag har flera gånger stått och svurit i butikerna för att man inte kan hitta saker. Häromdagen behövde jag Heinz chilisås. Inte då. Finns inte. Sweet Thai Chili funkar inte lika bra. Chilisås? No can do.
Men det mest irriterande är att man inte kan hitta vanlig grädde. Istället är den lite halvtjock, som creme fraiche ungefär. Och visst kan man laga mat med sånt, men det börjar gå mig på nerverna. Varför i hela friden kan man inte hitta rinnande grädde? Och hårdostar ska vi inte tala om. Jag har gått till svindyra ostbutiker för att hitta vanlig ost. Och betalat fem gånger mer för att få käka en vanlig jävla ostmacka till frukost. Köpte ost som kostade 350 spänn kilot för ett tag sen. Helt vansinnigt.
Det är fredag, det är 36 grader varmt och jag är arg.
På grädde och ost.
Tror att jag får gå och ta mig en öl i byråbaren.
Och ett par ostbågar.
Nähä, inte det.
Ostbågarna är runda och smakar ost OCH bacon.
Tur att ölen är kall i alla fall.
I alla fall.
Att man inte kan hitta vanliga matvaror i livsmedelsaffärerna är väldigt irriterande. Jag har flera gånger stått och svurit i butikerna för att man inte kan hitta saker. Häromdagen behövde jag Heinz chilisås. Inte då. Finns inte. Sweet Thai Chili funkar inte lika bra. Chilisås? No can do.
Men det mest irriterande är att man inte kan hitta vanlig grädde. Istället är den lite halvtjock, som creme fraiche ungefär. Och visst kan man laga mat med sånt, men det börjar gå mig på nerverna. Varför i hela friden kan man inte hitta rinnande grädde? Och hårdostar ska vi inte tala om. Jag har gått till svindyra ostbutiker för att hitta vanlig ost. Och betalat fem gånger mer för att få käka en vanlig jävla ostmacka till frukost. Köpte ost som kostade 350 spänn kilot för ett tag sen. Helt vansinnigt.
Det är fredag, det är 36 grader varmt och jag är arg.
På grädde och ost.
Tror att jag får gå och ta mig en öl i byråbaren.
Och ett par ostbågar.
Nähä, inte det.
Ostbågarna är runda och smakar ost OCH bacon.
Tur att ölen är kall i alla fall.
58 Comments:
ahhhh så härligt med annorlunda I-landsproblem :)
det är ju oftast dessa små detaljer som man blir arg över och som får en att inse lite lätt att utbudet på varor i matväg är bra här hemma.
öl funkar ju som substitut till allt
Tur att ölen inte smakar ost och bacon!
Jag följer din blogg slaviskt - och såg också till att följa ditt råd till slut. Dock efter att halva livet rasat samman, men bättre sent än aldrig. Nu är det sags att försöka ta sig upp igen. Sakta men säkert.
När jag hälsade på en kompis i New York för några år sen så bestod största delen av min packning av cheeze doodles.....Tulltjänstemannen bara glodde!
Kan inte hålla med mera. Hur skall man kunna göra sina egna semlor med det här gegget! Arg och varm....
Haha...dagens i-lands problem...and i löve it :)
Har du för lite att göra? :-)
Om du mailar mig di adress så skall jag skicka dig en påse ostkrokar och en hushållsost!! :-)
Det är mitt signum, jag skickar goda praliner till mina svenska vänner utomlands:
vad underbart snäll "pia-pralin" är! bodde slälv tre år i San Francisco med "Swedish Hushalsost" för 40 dålares kilot, en sån liten sak som julmust kostade 8 dollar för en vanlig, liten flaska.
det vi saknade mest var blodpudding och bra, mörkt, mjukt bröd, det andra GICK att fixa.
har du varit på IKEA? synd att det mest är svenska snusare som kan köpa vad fan dom vill på nätet och skeppa det överallt i världen...
Ha en SKÖÖN helg!
Jag älskar att kolla in matbutiker utomlands. Men visst kan man nog sakna vissa saker... Ikea i Melbourne verkar dock ha lite svenskt.
Pia-Pralin: de är liiiiiite petiga med att ta in mat i Australien, fina osten lär fastna som ett tuggummi under bordet i tullen.
Fisken: All min sympati, spoken by en ex-exile. Fast å andra sidan, Australiensk öl är FAN så mycket godare än Pripps Blå - du får nöja dig med det ;)
tell me about it! man behöver inte vara så långt bort som australien för att sakna ica o konsum där hemma... men så länge avsaknaden av ost o grädde är det man stör sig mest på i sitt nya land är det nog ingen fara. i-lands problem men jobbigt iaf, typ.
Haha! Det här var ett av dom roligaste inläggen! Jag tror det finns en viss längtan efter det gamla vanliga i Sverige minsann... Men, finnes kall öl, finnes hopp...
Du far kopa "Single Cream" istallet for "Double Cream". Single Cream ar for hallande i saker och Double Cream ar for stryckandes ovanpa.
David my workmate resents being called a Bonnjavlar, just cause the food in his home town does not suit your taste. He also says there are chili sause just like the Heinz one, you just have to look a bit more closely.
Jag skickar ner sakerna till dig :P
Alltså, en gång för alla, jag har förstås varit på IKEA, det "tipset" är inte så hett. Jag är inte SÅ dum.
Men tack i alla fall.
/Matfrustrerad
Jag vet hur det känns, (befinner mig i Tyskland just nu) och det svåraste är när man står framför ett svenskt recept och börjar fundera på hur man ska skilja grädde, mellangrädde, vispgrädde, créme fraiche och alla andra gräddaktiga produkter från varandra... Verkligen ett I-landsproblem som nån borde göra nåt åt. =D
Ahlgrens Bilar och Marianne kan man få in i Australien, vet jag av erfarenhet. Men annars kan det nog vara illa...
Personligen fick jag världens chock i Canberra när man inte kunde få tag på creme fraiche någonstans för att mul & klövsjukan härjade i Europa och Australien importerar all sin creme fraiche från Frankrike...
Som sa manga andra vet jag vad du menar. Bor i USA nu och det ar stort omojligt att hitta det man vill ha. Det ar inte helt latt att gora tarta pa gradde i san dar sprayburk, den smalter ju bara. Hard ost finns iof men den smakar ju anda inget sa varfor bry sig. Och aven om det finns chips i mangder sa spelar det inte sa stor roll nar det ar en semla (med riktig gradde och mandelmassa) man vill ha!
Apropå osten har jag för mig att jag köpte något som
kallades typ "Norweigan cheese" i en vanlig matvaruaffär. Och sen köpte jag godis hos svenska kyrkan i melbourne, och jag tror de hade en del andra svenska grejer, men inte mejerivaror. Lycka till!
hm! jobbigt att varelse ha "riktig" ost eller grädde... själv skulle jag aldrig kunna stå ut utan t.ex västerbottensost eller nått annat gott..
du är stark! :P
Jag tycker att australiensisk ost kallad Tasty är väl så god som någon svensk ost, och priset är bra (7-8 AUS$ per kg). Det är nog en cheddar, och finns överallt i en ett kilos bit.
Norska Jarlsberg finns i alla supermarkets, men den är inte lika god som Tasty.
Västerbottensost, prästost och någon annan sort finns på Ikea, men är inte värda priset jämfört med Tasty.
Vad är svensk hårdost?
..fast å andra sidan... om du en dag kommer hem till Sverige igen kommer du säkert svära över sånt som du inte hittar från australien här...så gör jag:)
Har ni inte Ikea där i USA?
Eller, som i Boston, affärer som säljer all möjlig importerad mat, inklusive svensk kaviar. Bästa priset är dock på Ikea.
Osthyvlar finns också på Ikea.
Beträffande osthyvlar.
I Canada finns svensk typ osthyvlar i stora supermarkets. Eftersom man i allmänhet inte hyvlar ost som i Sverige så är hyvlarna annars inte så allmänna.
Annars tycker jag själv om dom danska, som har en utbytbar stålsträng. Tyvärr svårt att i Canada hitta en ersättningssträng när dom 3 strängarna man har, har gått sönder.
Det säljs en hel del färdigförpackad skivad ost. Det är underligt att kilopriset i Canada på skivad Jarlsberg är lägre än på samma ost i hel bit.
Mitt minne från Australien och Nya Zeeland vad gäller just ost är att de verkar gilla att hyvla upp osten åt en i förväg (bara för att de inte uppfunnit osthyveln där nere ännu?). Och då i såna där snuskigt tjocka skivor, som dessutom är knallgula och ligger förpackade en och en i plast. Alternativet för mig blev att köpa färdigriven ost i påse, även det var en plåga på mackan. Osten hamnade överallt utom i munnen. Dessutom smakade den syntetiskt, inte det minsta naturligt. Urs. Så du har alla mina ostsympatier!
fast den här hårda ost diskussionen tycker jag är rätt tråkig. jag tycker att vi kan diskutera varför silverfisken inte rekommenderar det exellenta bandet Architecture in Helsinki fast han bor i melbourne.
anonymous: Du har inte läst bloggen, märker jag. De har jag redan rekommenderat, min vän. Läs och kom tillbaka sen. x
Hej du! Det kanske är dags för någon veckas "semester" i Sverige så du kan äta dig trött på mjölkprodukter?
Då kan du även passa på att njuta av härligt februariväder, just nu strålande sol i snölandskapen, underbart! Men snart så kommer det regna, o sen snöa o regna o snöa... bläh
När du säger ostbågar, menar du riktiga ostbågar (OLW) eller sunkbågar (Estrella)? ;) (Pia-Pralin: ostkrokar...? :O ;))
Jag kom direkt att tänka på denna historia när jag läste det hära inlägget. http://www.update.uu.se/~jolkkonen/lusse.html
Själv har jag haft problem att hitta ingridienser till amerikanska recept som flickan velat göra, och även problem med att hjälpa henne att göra en härlig tacopaj när hon är i USA..
Ursäkta språket (och det här hör inte ens hemma här men jag måste veta), men hur fan sätter man dit ett foto? Jag blir galen. Jag fattar helt enket inte.
Och jag brukar inte vara alls körd när det gäller sånt här.
..............SILVERFISKEN - svar från kompis i Melbourne:
"...we have great imported as well as local cheese and certainly the cutters (osthyvlar). Running cream (kaffegrädde) is available in supermarkets in small cartons, not the plastic containers that contain thickened cream."
Jag har mailat med flera australier och de köper bara ost i "blocks", inte färdigskivad.
Så det finns hopp!
Haha känner faktiskt igen d där. Jag flyttade BARA till Norge i ett år (så ja hade d närmare närmare) men d var då man insåg va ens favoriter va å att folk i andra länder inte hade samma "matkultur" som oss. Kolla bara på norrmännens lunch: MACKOR! helt sanslöst! Sen var d d där me Marabou mjölkchoklad, insåg att ja var besatt av denna svenska produkt. Norges choklad smakade blockchoklad jämfört me vår. Som tur var går det gratisbussar ut till IKEA, har nog aldrig uppskattat Kamprad som jag gjorde under mitt år i Norge.
//Emmelie
.............Freia mjölkchoklad är faktiskt god! Klarade många somrar som barn i Norge med norskt godis. Det gick jättefint. Middag åt vi mitt på dagen, sedan kallskuret till kvällsmat... Mmmm.. och deras våfflor med hemlagad jordgubbssylt och vispgrädde...
Jo visst var Freias choklad god också, jag "lärde mig" tycka om den efter ett tag. Började äta den för IKEAs Marabouchoklad smakade konstigt, ligger i en annan förpckning och dessutom reser från Sverige. Antagligen är den lite äldre då. En annan sak som jag "lärde mig" tycka om var Brunosten. Däremot lärde jag mej aldrig HUR man skulle äta den, när man tog en tugga fastnade hälften bakom frmtänderna! Sen satt man i en kvart och försökte diskret få bort den, och när man tröttnade på det tog man till fringrana istället. Tog ganska lång tid att få i sig en brunostmacka.
//Emmelie
Hawaii ar langt fran narmsta IKEA, men jag haller med dej, mjolkprodukter ar knepigt, skulle kunna ge mycket pengar for en tallrik fil just nu.... annnars ang. ostar sa finns det manga bra svenska on-line butiker som har bade herrgard och prast ost.
Minns en gang for ett par ar sedan, var i Kamchatska, ostra halvon i Ryssland (inget att rekommendera dock) men dom min forvaning nar jag knallar in ett deli; hittar inte bara svenska Estrella, men ost....hederlig Aseda Graddost, min lycka var gjord, haha.
Men tack o lov for mamma...sitter just och graver i det sista i losvikts-godiset hon skickade.
men guuuu', fisken är ju anledningen till att man upptäckte architecture för evigheter sen. doh. men tack ska han ha.
nu, fisk, bör du titta på den absolut mest fantastiska reklamen och våndas en smula över att du inte gjorde den: http://reklam.feber.se/2006/02/stormare_i_opim.html
german engineering in da house, ja.
Inget messmör för dig alltså, fisken. Jobbigt.
Hejsan,
Jag fick tips om dig fran mina Aftonbladet lasande vanner eftersom jag ocksa bor i Melbourne, kul :-)
Sitter just nu och dricker Australiensiskt rodvin och ol gar att kopa kall(!) i butiken sa da ar Australien inte alls sa dumt..
Asch, nu later jag som en riktig 'tank positivt' hippie men hursomhaverskornaskaver..
Puss pa dig,
/ granntanten ;-)
...............BRUNOST - brunost ska ätas i tunna skivor på mackor med smör! Smörgåsarna ska dessutom delas på snedden, det gjorde min norska farmor, så det är lag på det. Jag lyckades t o m hitta brunost i Minnesota, men expediten visste inte vad det var.
(Mina tankar går till dej, silverfisken, vars hemsida jag utnyttjar för att själv få berätta och diskutera lite. Hoppas det är okej, å om d inte är d så får du säga ifrån. Okej? =) )
... BRUNOST- Jo i tunna skivor på hårdmacka med smör skulle det vara. En annan grej var också på våfflor med grädde å sylt. Var väldigt skeptiskt till blandningen å tänkte nog nått i stil med "konstiga norrmänn", och höjde diskret ögonbrynen. Men eftersom tre par små ögon, i form av barnen i familjen som jag jobbade som AuPair, betraktade mig, la jag tand för tunga och höll god min. Döm av min förvåning när jag tog första tuggan och mina (otroligt svenska) smaklökar godkände maträtten. Var till och med jättegott! blev väldigt överraskad på mej själv, att jag, Emmelie, ansåg detta var gott! Men gott var det iaf. Kan inte garantera att det kommer att falla i smaken för andra, men prova gärna.
//Emmelie
Lyxproblem. Och det är sjukt att man faktiskt kan bli så upprörd över sånt här. För det blir man. Lyxproblem, eller inte.
.............Hårdmacka med brunost??!!! Nej nej, det ska vara loff! (loff = långfralla, men norrmän kan verkligen baka långfralla, inget svampbröd där inte!)
Norska våfflor däremot är inte frasiga, de är mjuka och äts antingen med smör eller med grädde och sylt.
I think the hardest thing to adjust to in a new country are the dairy products. Okay, I like Swedish cheese, but damn it, I miss cheddar. Not this white facsimile of cheddar, but the ORANGE STUFF. And I'm not talking about Velveeta, although that's good too. And come to think of it, it's especially good as mac n' cheez.
Jag tycker nog det varsta med aussie mat ar att dom inte har riktigt brod, allt ar ta mig fan bara toast, toast och mer jakla toast!
Forresten tack for direktionerna till ACDC La, just my luck att det borjade osregna, blixtra, o hagla mig i skallen (och ryggen) pa vag tillbaks till tak (d.v.s. tagstationen) -_-
Safeway har vanlig tunn gradde i kyldisken i litet tetra-pack a la skanemejerier (300 ml).
Och om du av nagon anledning skulle vara sugen pa brunost sa finns det pa David Jones i den nya food courten! Det tar ett tag att prova sig igenom det australiensiska sortimentet och hitta det alternativ som smakar mest svenskt. Fast for det mesta sa far man acceptera att det har ar utomlandet och det vore ju for javligt om det inte smakade australien alls om produkterna!
anon: Jag har ingen Safeway i närheten av mig. Bor på Elizabeth St i stan.
David Jones Food Court är min räddningsplanka, det är där jag köper allt "exotiskt". Även om allt är ganska sviiiindyrt.
Det finns Safeway i bottenvaningen pa QV, cnr Lonsdale/ Swanston. De borde ha gradden. Lycka till!
Ååååh, tack!
IKEA är ofta räddningen för mig när jag blir sugen på svensk mat. Det är ingen delikatessbutik, men de har ost, kalles kaviar, snaps, dill-chips, bilar, etc.
Haha, istället för att kommentera diskuterar de flesta i stället. Ja, grädden på NZ är också förjävlig när man ska vispa upp den till vispgrädde. Jag körde med elvisp och först hände inte nånting på jättelänge, sen POFF! smör...
mhm - den fetaste grädden här är 35%. Det är två procent för lite. Det smakar IntE likadant! men jag har iaf flytande grädde *tihi*
Och alla chips har kycklingsmak.
Jag saknar leverpastej som fan! Och självklart OLWs ostbågar och FIL! Är i USA.
haha har suttit och ögnat igenom denna ost och mat diskutionen och har själv planer att flytta till USA.. kommer ju att sakna all svensk mat!! =( Jag har läst dock att de har importerad svensk ost på ett företag i Philadelphia. (http://www.avolsson.com)
"Scandinavian Touch in Lahaska, PA just started to sell it and next week,
Assouline & Ting in Philadelphia, PA will start to sell it."
Detta var år 2000 så visserligen ett tag sedan. Men kolla ni som bor i Philly, eller har vägarna förbi :)
Skicka en kommentar
<< Home