Stekt strimlad potatis
Jag blev lite sugen på rårakor. Fan vet varför. Men hur i helvete får man de att bli rårakor och inte bara stekt strimlad potät? De vägrar hålla formen. Jag har nu tre gånger brun gröt på en tallrik. Och lingon och bacon.
19 Comments:
Lägg potatisstrimlet i vatten i ca 30 minuter...då får du bort all stärkelse. Sedan skall du steka på ganska hög värme.
Hittade det här på nätet: Blanda ner den rivna potatisen med salt och eventuellt lite vatten om smeten verkar tjock. Låt inte smeten stå, den mörknar då!
Lägg i 3 klickar smet åt gången, ungefär ½ dl smet per råraka. Bred ut smeten så att rårakorna blir tunna och frasiga i kanterna. Stek dem svagt ljusbruna på båda sidor.
Man strimlar potatisen, blandar med ett ägg eller två och eventuellt litelite mjöl, tillsätt salt och peppar och stek på medelhög värme. Sådärja :-)
Konstiga sug man får ibland... men potatis överhuvudtaget är enormt gott. En mosbricka kl 4 på natten efter ett kväll ute...kan inte bli fel.
Har just haft två kompisar som kommit hem efter ett halvår i Australien. De e hel tokiga. Vi gick i affären häromdagen:
-ÅÅÅhhh svensk ost....svenskt lösgodis....åh titta där vilket brööööd... osv.
De har planer på att börja äta nyttigt nu här hemma, men det var tydligen allt för mkt mat de har längtat efter. Finns tydligen bara pizza me tjock botten i Australien.
Kroppkakor är itne att tänka på?
Nä just deja, Göteborgare var det....tss
Skjölj dem för guds skull inte i vatten... Asgarv* Det är stärkelsen som håller dem ihop serru'
Ta ett ägg och få med potatis "vätskan" så att de inte blir torr strimlad potatis, använd mycket smör på "fras" värme typ femman. Man kan låta de stå ett tag men de blir lite bruna då, inte för att det förändrar smaken dock... Tänk på att använda potatis sorter som inte är mjöliga, rårakor är godast frasiga...
Lycka till!
Det gick bra till slut.
*puh*
Jäkla lekmän! Man river potisen och pressar rårakan som tjyven när den ligger i stekpannan.
OT När dina poster dyker upp i bloglines läser jag alltid "Ett liv i elixir". Soft.
Du kan ju alltid gå in på arla.se om du är osäker på något, där finns till och med pannkaksrecept för dom riktigt osäkra,..
kramar
jag brukar göra rårakor såhär...strimlad pot, abselut ej färsk pot, finriven lök,1 ägg och salt + pepper..blanda i skål och stek på högvärme, klicka i smör i stekpanna och smeta ut en klump och försök få den rätt tunn, se till att äggsmeten oxå kommer med...vänd och stek igen...Yummie!! Bacon o lingon och kvällen e räddad
men - jag säger bara ysch.
gör lite tsatziki istället.
Hur får du tag på lingon? Eller lingonsylt? För dom har väl inga lingon i Australien? Finns det någon australiensare som någonsin ätit lingonsylt? Och tyckt vadå om den?
lingon? Tss... det köper han väl på Ikea samtidigt med badrumsmattan och värmeljusen (samt godiset =)
Ähh.. man kan väl sin Fishy!
/who
hahah pensionärsträff! ngn som vill ha kakrecept?
förresten fisken.. gillar du foto vet jag en bok du MÅSTE köpa, min farsas kusin är fotograf. Janne Delden, han har kommit ut med en ny bok som heter händer.. det är ett mästerverk med händerna i focus..Köp den och luta dig tillbaka och inspireras och njut!
Nån skrev om SMET! Rårakor är ingen smet! Det är endast råriven potatis. Rakt av. Absolut inte färskpotatis.
Raggmunk däremot, då pratar vi smet...
Jag har aldrig ätit vare sig rårakor eller raggmunkar. Om det nu inte är samma sak som potatisplättar?
...men jag vet hur man kokar ägg.
jag brukar röra ner ett ägg samt lite mjöl. håller samman bra.
Inget ägg eller mjöl - då är det inte rårakor utan raggmunk istället - skillnad!
Skicka en kommentar
<< Home