Kalopsnoja
Min längtan efter husmanskost börjar bli absurd. Idag har jag suttit halva dagen och längtat efter kalops. Jag har försökt lista ut vad kryddpeppar kan heta på engelska. Det är i stort sett det enda jag är tveksam till om jag kan hitta här. Och jag behöver ett bra engelskt ord för högrev.
Sen jävlar.
Sen jävlar.
26 Comments:
http://www.shenet.se/vaxter/kryddpeppar.html
Smaklig måltid..
Ja du Silverfisken... Det är aldrig en höjdare när längtan efter svensk husmanskost attackerar och man är långt hemifrån.
Här är lite förslag till dina funderingar...
Kryddpeppar = allspice
Högrev = prime rib
Lycka till!
SARVIG said:
Skånsk kalops
Skånsk kalops Foto: Rabi Shabo
4 portioner
Ingredienser:
1 ½ kg nötkött (t ex. högrev med ben)
3 gula lökar
2 morötter
2 msk margarin
1½ tsk salt
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
5 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 krm sockerkulör
Tillagning:
Tillaga ca. 1 timme och 15 minuter
Putsa och skär köttet i bitar, ca 3x3 centimeter. (Släng inte benen)
Skala lök och morötter. Skär morötterna i 2 centimeter stora bitar och klyfta löken.
Lägg margarin i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget.
När margarinet ”tystnat” och inte längre fräser och blivit brynt- lägg i köttbitarna. Kom ihåg ingen trängsel i stekpannan. Bryn först köttbitarna och sen benen.
Lägg över köttbitarna i en gryta tillsamman med benen och löken. Tillsätt salt och kryddor. Häll av fettet och vispa ur stekpannan med 1 dl av vattnet, häll skyn och resten av vattnet över köttet i grytan.
Koka under lock på svag värme ca 1 timme och 15 minuter, tills köttet är mört. Låt morötterna koka med de sista 30 minuterna.
Ta upp benen. Rör ut mjölet med ½-1 dl vatten till en slät redning och rör ner den i grytan tillsammans med sockerkulören. Koka i ca 3 minuter och smaka sedan av med salt.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Najs! Tack! Här ska lagas!
Sarvig said:
Har aldrig smakat det!
Jag tror själv jag ska pröva att lave Kalops ;-)
Kalops! MMM
Dillkött med kokt potatis...mmm
...då lagat efter farmor med en tsk mineralvatten i för att förhöja smaken..mmm Mat...
Hehe.. det är ju bara att inse, man ÄR hemmablind...
Kalops är ju skitäckligt. Håller med om skolmatsvibben där, likaså dillkött. Men jag åt faktiskt dillkött på älg förra sommaren som faktiskt var riktigt gott.
En annan sak som jag undrar Jonas, varför blev det Australien och inte tex USA eller London, Amsterdam? Du kanske redan har avhandlat det i en postning här?
Skolans kalops är hmm. Skolans kalops. Äckligt. Men, vad vet jag? Maträtten kanske smakar bättre andra sidan jordklotet..
Alla som inte gillar kalops är födda på 80-talet.
Sen, högrev. Hmm, kanske highscratched.
Det blev jävligt gott kan jag meddela.
lola: allspice it is. jag använde mig av t-bone steak. det blev kalas.
Håller med. Kalops är en mycket föredömlig maträtt. Älskar den. Kul att vi gillar samma mat.
Bullshit: Jag gillar kalops och är född på 80-talet, men så kanske jag är undantaget som bekräftar regeln? ;)
Sarvig said:
Kan man äta det med potatismos???
Der är väl en lite som gulasch??
Du får önska dig Nils-Emils kokbok. Han är the King of Husman.
Tänk vad skolköket förstört många klassiska rätter genom åren. Jag pratade med en polare häromdagen och berättade om min ammams kalops, dillkött och korvgulasch och hon stirrade på mig som om jag fått solsting. Detta eftersom hon bara upplevt skolkökets cuisine. Hemlagad kalops har inga läskiga, dallriga fettbitar, som skolans. . .
Skolmaten ja, skrock skrock. En dag i skolan för 11 år sedan fick jag en bit brosk eller fett i munnen vilket gav mig rysningsvibrationer i hela kroppen, killen vid bordet bredvid hittade samtidigt en gristand i sin korv. Sedan dess har jag varit vegetarian..
High-reef?
Äh..
Jag åt kalops till lunch idag.
Vad sägs om Rotmos med fläsklägg och Skåne(senap)?
hehe. kalops is the shit.
Jag lovade (på fyllan) på roskilde att jag skulle bjuda mitt kollektiv på kalops nästa söndagsmiddag. Jag tror det kan bli en hit faktiskt...
Kalops är väl inget att längta efter.
Men däremot SVENSK SOMMAR.
My god. Det är helt underbart. Visst, jag lever ett riktigt gott liv i Barcelona. Men inget slår svensk sommar. Ska åka land och rike runt i sommar-Sverige och har börjat här nere i Skanör/Falsterbo/Ljunghusen.
Jag är i paradiset.
Jag ar uppvaxt pa kalops pa burk som pappa gav mig nar mamma pluggade hemifran ett tag. Sa vitt jag vet klagade jag inte, men sa ar jag ocksa idag en sucker for pulvermos och ekstroms chokladpudding. Det enda jag aldrig tagit till hjartat i artificiell matvag ar crabsticks. Yuck.
Hur kan du vara sugen pa kalops nar det finns Marabous choklad att sukta efter? Eller godis-nappar!
Jag tänkte nog Högrev = "Highfox" på stockholmska. Men jag ser att du lyckats få till både språk och maträtt. Grattis!
Skicka en kommentar
<< Home