Kolla! En Röv!

måndag, juli 10, 2006

Kalopsnoja

Min längtan efter husmanskost börjar bli absurd. Idag har jag suttit halva dagen och längtat efter kalops. Jag har försökt lista ut vad kryddpeppar kan heta på engelska. Det är i stort sett det enda jag är tveksam till om jag kan hitta här. Och jag behöver ett bra engelskt ord för högrev.

Sen jävlar.

skrev Silverfisken klockan 19:00

26 Comments:

Anonymous Anonym said...

http://www.shenet.se/vaxter/kryddpeppar.html

Smaklig måltid..

19:12  
Blogger Alley Cat said...

Ja du Silverfisken... Det är aldrig en höjdare när längtan efter svensk husmanskost attackerar och man är långt hemifrån.

Här är lite förslag till dina funderingar...

Kryddpeppar = allspice
Högrev = prime rib

Lycka till!

19:18  
Anonymous Anonym said...

SARVIG said:

Skånsk kalops

Skånsk kalops Foto: Rabi Shabo

4 portioner
Ingredienser:

1 ½ kg nötkött (t ex. högrev med ben)
3 gula lökar
2 morötter
2 msk margarin
1½ tsk salt
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
5 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 krm sockerkulör

Tillagning:

Tillaga ca. 1 timme och 15 minuter

Putsa och skär köttet i bitar, ca 3x3 centimeter. (Släng inte benen)

Skala lök och morötter. Skär morötterna i 2 centimeter stora bitar och klyfta löken.

Lägg margarin i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget.

När margarinet ”tystnat” och inte längre fräser och blivit brynt- lägg i köttbitarna. Kom ihåg ingen trängsel i stekpannan. Bryn först köttbitarna och sen benen.

Lägg över köttbitarna i en gryta tillsamman med benen och löken. Tillsätt salt och kryddor. Häll av fettet och vispa ur stekpannan med 1 dl av vattnet, häll skyn och resten av vattnet över köttet i grytan.

Koka under lock på svag värme ca 1 timme och 15 minuter, tills köttet är mört. Låt morötterna koka med de sista 30 minuterna.

Ta upp benen. Rör ut mjölet med ½-1 dl vatten till en slät redning och rör ner den i grytan tillsammans med sockerkulören. Koka i ca 3 minuter och smaka sedan av med salt.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

19:19  
Blogger Silverfisken said...

Najs! Tack! Här ska lagas!

19:20  
Anonymous Anonym said...

Sarvig said:
Har aldrig smakat det!
Jag tror själv jag ska pröva att lave Kalops ;-)

19:27  
Anonymous Anonym said...

Kalops! MMM
Dillkött med kokt potatis...mmm
...då lagat efter farmor med en tsk mineralvatten i för att förhöja smaken..mmm Mat...

19:41  
Anonymous Anonym said...

Hehe.. det är ju bara att inse, man ÄR hemmablind...

19:44  
Anonymous Anonym said...

Kalops är ju skitäckligt. Håller med om skolmatsvibben där, likaså dillkött. Men jag åt faktiskt dillkött på älg förra sommaren som faktiskt var riktigt gott.

En annan sak som jag undrar Jonas, varför blev det Australien och inte tex USA eller London, Amsterdam? Du kanske redan har avhandlat det i en postning här?

21:25  
Blogger Lisa said...

Skolans kalops är hmm. Skolans kalops. Äckligt. Men, vad vet jag? Maträtten kanske smakar bättre andra sidan jordklotet..

21:50  
Blogger Fredo said...

Alla som inte gillar kalops är födda på 80-talet.
Sen, högrev. Hmm, kanske highscratched.

21:55  
Blogger Silverfisken said...

Det blev jävligt gott kan jag meddela.

22:00  
Blogger Silverfisken said...

lola: allspice it is. jag använde mig av t-bone steak. det blev kalas.

22:05  
Anonymous Anonym said...

Håller med. Kalops är en mycket föredömlig maträtt. Älskar den. Kul att vi gillar samma mat.

22:30  
Anonymous Anonym said...

Bullshit: Jag gillar kalops och är född på 80-talet, men så kanske jag är undantaget som bekräftar regeln? ;)

22:51  
Anonymous Anonym said...

Sarvig said:
Kan man äta det med potatismos???
Der är väl en lite som gulasch??

23:23  
Anonymous Anonym said...

Du får önska dig Nils-Emils kokbok. Han är the King of Husman.

23:47  
Anonymous Anonym said...

Tänk vad skolköket förstört många klassiska rätter genom åren. Jag pratade med en polare häromdagen och berättade om min ammams kalops, dillkött och korvgulasch och hon stirrade på mig som om jag fått solsting. Detta eftersom hon bara upplevt skolkökets cuisine. Hemlagad kalops har inga läskiga, dallriga fettbitar, som skolans. . .

00:26  
Anonymous Anonym said...

Skolmaten ja, skrock skrock. En dag i skolan för 11 år sedan fick jag en bit brosk eller fett i munnen vilket gav mig rysningsvibrationer i hela kroppen, killen vid bordet bredvid hittade samtidigt en gristand i sin korv. Sedan dess har jag varit vegetarian..

00:36  
Blogger Babushka said...

High-reef?

Äh..

00:52  
Blogger Widde said...

Jag åt kalops till lunch idag.

04:49  
Blogger Plastfarfar said...

Vad sägs om Rotmos med fläsklägg och Skåne(senap)?

05:08  
Anonymous Anonym said...

hehe. kalops is the shit.

Jag lovade (på fyllan) på roskilde att jag skulle bjuda mitt kollektiv på kalops nästa söndagsmiddag. Jag tror det kan bli en hit faktiskt...

05:53  
Blogger Maria Agrell, Barcelona said...

Kalops är väl inget att längta efter.

Men däremot SVENSK SOMMAR.

My god. Det är helt underbart. Visst, jag lever ett riktigt gott liv i Barcelona. Men inget slår svensk sommar. Ska åka land och rike runt i sommar-Sverige och har börjat här nere i Skanör/Falsterbo/Ljunghusen.

Jag är i paradiset.

06:35  
Blogger Verik said...

Jag ar uppvaxt pa kalops pa burk som pappa gav mig nar mamma pluggade hemifran ett tag. Sa vitt jag vet klagade jag inte, men sa ar jag ocksa idag en sucker for pulvermos och ekstroms chokladpudding. Det enda jag aldrig tagit till hjartat i artificiell matvag ar crabsticks. Yuck.

10:13  
Anonymous Anonym said...

Hur kan du vara sugen pa kalops nar det finns Marabous choklad att sukta efter? Eller godis-nappar!

22:08  
Anonymous Anonym said...

Jag tänkte nog Högrev = "Highfox" på stockholmska. Men jag ser att du lyckats få till både språk och maträtt. Grattis!

04:34  

Skicka en kommentar

<< Home

Om mig

Min bilder
Namn: Silverfisken
Plats: Sydney, Australia

I left Sweden for Australia. This is my life.

Visa hela min profil

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from PixelBoy. Make your own badge here.

Previous Posts

  • here, kitty, kitty.
  • skyltfetischism
  • obstruction
  • Då och nu
  • Kontext
  • Hus i helvete
  • Fredag kväll i Melbourne
  • Myter man gått på - del I
  • Harry
  • Alltså...

Powered by Blogger

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Listed on BlogShares