Hångelthaibouleh
Well, en annan anledning till att jag var tyst igår var att jag hade några vänner hemma på middag. Och som alltid kom jag hem en knapp halvtimme innan gästerna skulle anlända. Jean Paul och hans flickvän Sarah har dock aldrig varit på middag hos mig förut och vid såna tillfällen lagar jag alltid samma rätt. Det ska gå snabbt, se gott ut och imponera lagom mycket. Den rätten. Ni har säkert en likadan. Jag tror att jag hittade grunden till receptet i nån svensk kokbok nån gång, men sen dess har jag förvanskat det ganska rejält. Den impar förstås inte på riktiga köksrävar, men mina gäster brukar gilla den. Och, shame to say, det är också den här rätten jag lagat för ett antal flickor första gången jag bjudit hem dem. Knullpastan var ett engångstillfälle. Det här är det tunga artilleriet. Jag kan rekommendera den varmt.
Taboulehn är ingen äkta tabouleh, men jag tycker det blir godare så här. Receptet är beräknat för fyra hungriga personer. Det går alldeles utmärkt att ta mer av det man gillar och mindre av annat. Vill du hacka saker fint eller grovt? You decide. Rätten tar (mig) ca 30 minuter att laga.
Min Thaikyckling med Tabouleh
"Thaibouleh"
1/2 gurka
3-4 tomater
1 hyfsat liten rödlök
2 krukor/stora knippen bladpersilja
1 kruka koriander
1/2 kruka/knippe mynta
1 stor citron
3 dl cous-cous
cashewnötter
olivolja
Först sätter du ugnen på 200 grader för kycklingen som ska in senare.
Hacka allt grönt lite halvfint. Gurkan, tomaterna och rödlöken hackar du i halvcentimeterstora bitar, rödlöken eventuellt lite finare. Blanda ihop i en bunke tillsammans med ett par matskedar olivolja, saften från en stor citron och två nävar cashewnötter.
När du hackat och blandat ihop grönsakerna kan du börja värma upp cous-cous om du vill, men jag brukar vänta tills kycklingen är i ugnen så jag återkommer till den.
Kyckling med thai-klet.
3 stora eller 4 mindre kycklingfiléer, (ca 800 g)
1 tjock tumme färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
2-3 tsk chiliflarn
4 msk flytande honung
2 tsk havssalt/flingsalt
1 tsk svartpeppar
ev. olivolja
Mortla ihop allt utom kycklingen. (Har du ingen mortel kan du riva ingefäran och pressa vitlöken.) För att få klegget lite rinnigare kan du addera lite olivolja om du vill.
Pensla sedan ena sidan av kycklingfiléerna med joxet. Med kletsidan ner steker du dem i olivolja (ca 1-2 msk) i en jättehet stekpanna i en (1) minut. Kycklingfiléerna ska få lite stekbrun yta. Medan du steker ena sidan penslar du den andra med mer klet. Vänd och stek andra sidan i en minut. Har du klet över kan du hälla det över kycklingfiléerna.
För över filéerna till en ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter (något kortare tid om kycklingfiléerna är små (säg 13 minuter)).
Medan kycklingen är i ugnen brukar jag göra min cous-cous så här.
Koka upp 3,75 dl vatten i en stekpanna, tillsätt 3 tsk salt och 6 msk god olivolja.
Ta bort pannan från plattan, rör om och ställ åt sidan.
Tillsätt 3 dl cous-cous och rör runt. Låt stå i 10-15 minuter.
När kycklingen är klar tar du ut den och skär upp den i skivor, 2-3 cm tjocka.
Blanda ihop dina hackade grönsaker med cous-cousen och lägg upp på ett stort fat.
Ringla god olivolja över.
Lägg kycklingen ovanpå.
Servera.
Taboulehn är ingen äkta tabouleh, men jag tycker det blir godare så här. Receptet är beräknat för fyra hungriga personer. Det går alldeles utmärkt att ta mer av det man gillar och mindre av annat. Vill du hacka saker fint eller grovt? You decide. Rätten tar (mig) ca 30 minuter att laga.
Min Thaikyckling med Tabouleh
"Thaibouleh"
1/2 gurka
3-4 tomater
1 hyfsat liten rödlök
2 krukor/stora knippen bladpersilja
1 kruka koriander
1/2 kruka/knippe mynta
1 stor citron
3 dl cous-cous
cashewnötter
olivolja
Först sätter du ugnen på 200 grader för kycklingen som ska in senare.
Hacka allt grönt lite halvfint. Gurkan, tomaterna och rödlöken hackar du i halvcentimeterstora bitar, rödlöken eventuellt lite finare. Blanda ihop i en bunke tillsammans med ett par matskedar olivolja, saften från en stor citron och två nävar cashewnötter.
När du hackat och blandat ihop grönsakerna kan du börja värma upp cous-cous om du vill, men jag brukar vänta tills kycklingen är i ugnen så jag återkommer till den.
Kyckling med thai-klet.
3 stora eller 4 mindre kycklingfiléer, (ca 800 g)
1 tjock tumme färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
2-3 tsk chiliflarn
4 msk flytande honung
2 tsk havssalt/flingsalt
1 tsk svartpeppar
ev. olivolja
Mortla ihop allt utom kycklingen. (Har du ingen mortel kan du riva ingefäran och pressa vitlöken.) För att få klegget lite rinnigare kan du addera lite olivolja om du vill.
Pensla sedan ena sidan av kycklingfiléerna med joxet. Med kletsidan ner steker du dem i olivolja (ca 1-2 msk) i en jättehet stekpanna i en (1) minut. Kycklingfiléerna ska få lite stekbrun yta. Medan du steker ena sidan penslar du den andra med mer klet. Vänd och stek andra sidan i en minut. Har du klet över kan du hälla det över kycklingfiléerna.
För över filéerna till en ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter (något kortare tid om kycklingfiléerna är små (säg 13 minuter)).
Medan kycklingen är i ugnen brukar jag göra min cous-cous så här.
Koka upp 3,75 dl vatten i en stekpanna, tillsätt 3 tsk salt och 6 msk god olivolja.
Ta bort pannan från plattan, rör om och ställ åt sidan.
Tillsätt 3 dl cous-cous och rör runt. Låt stå i 10-15 minuter.
När kycklingen är klar tar du ut den och skär upp den i skivor, 2-3 cm tjocka.
Blanda ihop dina hackade grönsaker med cous-cousen och lägg upp på ett stort fat.
Ringla god olivolja över.
Lägg kycklingen ovanpå.
Servera.
10 Comments:
Låter jättegott.
Skall provas till helgen!
Naturligtvis förvanskat till min egen variant av det hela ;)
Kycklingen låter makalöst god :) Skall testas i helgen. Din "Thaibouleh" gör jag ganska ofta - fast med quinoa.
Jävla kyckling i allt då. Suger när man är algerisk...
Eff: Allergisk mot kyckling? Ja, någon ska väl vara det också.
men kycklingen går säkerligen att ersätta med fläskkött eller någon vegetarisk soja-gegga.
Äntligen!
Det här låter tokgott. Dessutom är jag för väluppfostrad för att bjuda på knullpasta redan vid första middagen.
Tyvärr.
Utskrivet och klart. Perfekt när man sitter och funderar på vad man ska bjuda på för mat på fredag kväll. SOm att du kan läsa tankar alltså ;) Visserligen är det tjejkväll, så något hångel lär det icke bli..
oh well står ju förvisso algerisk, men jag vet inte vad som är värst när det kommer till kyckling, att vara algerisk eller allergisk:)
(det är ju möjligt att det är felstavat men jag läste algerisk och blev konfunderad...)
vad roligt med lite matbloggande! får gärna återkomma i framtiden också!
just for the record; det var jättegott! håller med om att det gärna får återkomma sånt i framtiden.. :)
Ville bara säga tack för receptet. Var supergott! skrev en liten hyllning i min blogg.
Skicka en kommentar
<< Home