Jag jobbar medan ni lagar gratäng
Satans mycket att göra på jobbet idag. Det ska kommas på idéer till reklamfilmer för en bil. Your average day, med andra ord.
Nån ville ha receptet på gratängjäveln, men jag höftar mest, så jag fick leta upp ett som kom nära och anpassa lite.
Potätgratäng 4 pers
1 kg potatis
2-3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök (om man gillar lök, annars kan man skippa den)
2 dl vitt vin (torrt)
salt
peppar
muskot (valfritt)
4 dl grädde
3 dl riven gruyére (ev. VÄLLAGRAD grevé)
Värm ugnen till 175 grader.
Skala ett kilo potatis (skölj den INTE).
Dela potisarna i skivor om 1/2 cm.
Skala en gul lök och skiva den i tunna ringar.
Hacka vitlöksklyftorna fint.
riv osten.
Varva potatis, vitlökshack, riven ost och eventuell lök i en smörad ugnsfast form. Salta och peppra mellan lagren (var lite försiktig med saltet). Riv eventuell LITE muskot över nåt av lagren om du känner för det.
Häll försiktigt vinet över. Försiktigt så att alla smaker inte sköljs till botten. Ställ in i mitten av ugnen i 20 minuter.
Ta ut formen och häll försiktigt grädden över. Grädda ytterligare ca 1 1/2 timme. (Ytan kommer förmodligen att bli aningens bränd, men det är så det är)
Done.
Nån ville ha receptet på gratängjäveln, men jag höftar mest, så jag fick leta upp ett som kom nära och anpassa lite.
Potätgratäng 4 pers
1 kg potatis
2-3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök (om man gillar lök, annars kan man skippa den)
2 dl vitt vin (torrt)
salt
peppar
muskot (valfritt)
4 dl grädde
3 dl riven gruyére (ev. VÄLLAGRAD grevé)
Värm ugnen till 175 grader.
Skala ett kilo potatis (skölj den INTE).
Dela potisarna i skivor om 1/2 cm.
Skala en gul lök och skiva den i tunna ringar.
Hacka vitlöksklyftorna fint.
riv osten.
Varva potatis, vitlökshack, riven ost och eventuell lök i en smörad ugnsfast form. Salta och peppra mellan lagren (var lite försiktig med saltet). Riv eventuell LITE muskot över nåt av lagren om du känner för det.
Häll försiktigt vinet över. Försiktigt så att alla smaker inte sköljs till botten. Ställ in i mitten av ugnen i 20 minuter.
Ta ut formen och häll försiktigt grädden över. Grädda ytterligare ca 1 1/2 timme. (Ytan kommer förmodligen att bli aningens bränd, men det är så det är)
Done.
9 Comments:
Låter gott, men det faller lite på löken. En lök till ett kilo potatis är alldeles för lite. 2-3 lökar beroende på storlek skulle vara bättre. Ett annat tips är att slänga i en rejäl näve kantareller också.
Ett tips ar att steka loken innan man varvar den mellan potatisen. Den smakar battre da, lite sott.
Har inte provat med muskot forut, tror jag maste laga gratang till helgen och prova.
Gratäng är gott. Ditt recept påminner om min favorit-gratäng Tartiflette som jag ätit ofta när jag varit på skidresa i de franska alperna (länge sen nu, dessvärre). Viktigaste ingrediensen är osten Reblochon som inte är så lätt att få tag på utanför Frankrike.
Här är iaf ett recept på Tartiflette
Ja, jo, men kan kan nog hälla i precis hur mycket lök som helst i den här faktiskt. Gillar man lök är det bara att lägga i mer.
Har aldrig provat att steka löken först. Får prova det nästa gång.
Jag tycker inte att det är någon vidare hit att steka löken först, men det är naturligtvis även det beroende på ens åsikter om lök.
Grevé är utmärkt i potatisgratäng.
//JJ
Klockan är 08.19 och jag är sugen på potatisgratäng. Det är definitivt fel tid och fel dag att bli sugen på det. Blir till att spara receptet och göra en gratäng till helgen!
Potatisgratäng är annars en utmärkt frukost. Även om det kräver tid att göra den, naturligtvis.
//JJ
Varför skall man inte skölja potatisen?
Men varför skall man inte skölja potatisen? Är det för att inte ta bort stärkelsen som det "gojsar till sig" med - eller?
Skicka en kommentar
<< Home